Waarschuwing voor Japanse kruiskwal in Veerse Meer

De provincie Zeeland heeft 6 juni 2018 gewaarschuwd voor de Japanse kruiskwal. De kruiskwal komt voor bij Wolphaartsdijk en Kortgene.

Hoe ziet de Japanse kruiskwal eruit?
De Japanse kruiskwal (Gonionemus vertus) is ongeveer twee centimeter groot. De naam van de kwal is afgeleid van het kruisje dat op de kwal te zien is. Aan de rand van zijn lichaam heeft de kruiskwal korte tentakels. De kruiskwal is vooral te vinden in gebieden met veel waterplanten zoals wieren en zeegrasvelden. De kwal kan steken met zijn tentakels (netelen). Op www.zwemwater.nl is een lijst te vinden van schone en veilige zwemlocaties in Zeeland. Wanneer er Japanse Kruiswallen zijn gesignaleerd op een zwemwaterlocatie kunt u dat ook op Zwemwater.nl vinden.  

Klachten
Bij aanraking van de kruiskwalletjes ontstaat jeuk, prikkeling en een rode huid. Bij mensen die last hebben van overgevoeligheid, kunnen de huidreacties wat heftiger zijn. Bij klachten is het gewenst om de huisarts te raadplegen. Roep bij acute, ernstige allergische reacties zo spoedig mogelijk medische hulp in. 

Wat te doen bij een kwallensteek:
- Raak de aangedane plek niet aan. Eventueel op de huid achtergebleven neteldeeltjes kunnen nog steeds gif afscheiden. Dus niet wrijven of krabben. Spoel niet na met water, ook dit activeert de netelcellen.
- Resten van tentakels kunt u op de huid zien en het beste verwijderen met een pincet. Achtergebleven netelcellen zijn heel klein en kunnen eventueel met behulp van een kleefpleister uit de huid worden getrokken.
- Leg een kompres aan van koud water met gewone azijn (dus geen schoonmaakazijn). Dit geeft verlichting van de klachten. Gebruik zo nodig een verkoelende, jeukstillende crème of poeder met menthol. Er zijn verschillende middeltjes bij de apotheek te verkrijgen (zoals After Bite, Prikweg, Azaron. Let wel op eventuele overgevoeligheid voor deze middelen)
- Raadpleeg bij hevige jeuk of zwelling uw huisarts. Deze kan zo nodig medicatie voorschrijven. Roep bij acute, ernstige allergische reacties zo spoedig mogelijk medische hulp in.