Op vrijdagavond 3 juni 2011 vierde visclub De Zandkreek haar 50-jarig bestaan in het dorpshuis De Griffioen. Dit zeer goed bezochte besloten feest voor leden en speciale genodigden is een grandioos succes geworden voor de vereniging.
Ontstaan van de vereniging en hoe de vereniging groot is geworden.
In zijn openingstoespraak memoreerde voorzitter Han Stroo hoe de vereniging was ontstaan. Het vieren van het 50-jarig bestaan van de vereniging in het dorpshuis bleek op een voor de vereniging historische plek. Wat is er in het verleden gebeurd? Eind jaren vijftig van de vorige eeuw kwam het vaak voor dat jongens van de nabij gelegen Christelijke lagere school illegaal visten in de toen nog grote vijver achter het voormalige gemeentehuis De Griffioen. Dit was een doorn in het oog van burgemeester Ter Haar Romeny en het gemeentepersoneel. De postcommandant van de Rijkspolitie, Joos Stroo, moest vaak de schooljeugd vermanend toespreken voor het illegaal vissen in de vijver. In die tijd wemelde het van gigantisch grote karpers in deze vijver. Op een mooie zondagmorgen in het voorjaar van 1960 besprak Joos Stroo samen met zijn buurman Iman Westveer en de iets verderop in de van der Baanstraat wonende Rinus den Engelsman het vissen in de vijver. Het idee werd toen geboren om de jeugd één keer in het jaar legaal te laten vissen in de vijver.
Hiervoor moest een hengelwedstrijd voor de jeugd worden georganiseerd. Stroo besprak dit de volgende dag met de burgemeester, die meteen zeer enthousiast reageerde. Beroepsvisser Lau van de Kreeke werd bij de organisatie betrokken. De illegaal vissende jongens haalden van deur tot deur geld op voor de prijzen. De middenstand van het dorp liet zich niet onbetuigd en sponsorde de wedstrijd. De eerste wedstrijd op zaterdag 20 augustus 1960 werd een groot succes. Een kuip vol met grote karpers werd gevangen. Het organisatiecomité kwam in het vroege voorjaar van 1961 wederom bij elkaar. Toen ontstond het idee om een vereniging op te richten die elk jaar de wedstrijd voor de jeugd in de vijver zou organiseren. Beroepsvisser Lau van de Kreeke was hierbij ook nauw betrokken.
Op vrijdagavond 29 april 1961 werd de Visserij- en hengelsportvereniging De Zandkreek opgericht. Uniek is het feit dat vanaf de start van de vereniging de beroepsvisserij en de hengelsport op een zeer harmonieuze wijze met elkaar omgaan. Vanaf de oprichting van de vereniging is steeds een beroepsvisser bestuurslid geweest van de vereniging. Dit was eerst Lau van de Kreeke, later Ko van de Kreeke en nu Kees van de Kreeke.
Het afsluiten van het Veerse Meer heeft visclub De Zandkreek geen windeieren gelegd. In de eerste jaren na de afsluiting werden grote hoeveelheden platvis op het nieuw ontstane meer gevangen. Dit trok sportvissers aan uit binnen- en buitenland. Toen de vangst van platvis minder werd, zocht de toenmalige federatie, Delta Federatie, naar een oplossing om het meer aantrekkelijk te houden. De uitzet van eerst regenboogforel en later beekforel werd een enorm succes. Visclub de Zandkreek groeide in de beginjaren zeventig van de vorige eeuw zelfs tot ruim 3000 leden.
In het jaar 1964 is de sportvissershaven van de vereniging geopend. In de eerste jaren na de opening werden alle werkzaamheden, zoals de bouw van steigertjes en het aanbrengen van oeververdediging, door de leden van de visclub zelf verricht. Geleidelijk aan werden verbeteringen aangebracht. Op deze manier is nog altijd een betaalbare ligplaats te bemachtigen voor mensen met een beperkt inkomen.
Naast de unieke combinatie van beroepsvisserij en hengelsport is het zeker ook uniek te noemen, dat een visclub een complete sportvissershaven in eigendom heeft. De vereniging is financieel kerngezond. De laatste jaren heeft de vereniging een constant ledenaantal van 520 tot 550 leden.
Koninklijke onderscheiding voor de scheidende penningmeester Rinus den Engelsman
De bijna 300 aanwezige feestgangers waren - evenals de afscheid nemende penningmeester van de vereniging Rinus den Engelsman - zeer verrast toen de muziek van de band Carbon ineens werd overstemd door muziek van de leden van fanfare Advendo – Eendracht Maakt Macht. Achter de fanfare volgde de Goese locoburgemeester Jo-Annes de Bat, secretaris Ben Biondina van de federatie Sportvisserij Zuidwest Nederland en een aantal naaste familieleden en vrienden van Rinus den Engelsman. Tot grote verrassing van Rinus werd hij koninklijk onderscheiden voor zijn grote inzet en betrokkenheid bij de hengelsport in het algemeen en visclub De Zandkreek in het bijzonder. Naast het feit dat hij meer dan 50 jaar penningmeester van De Zandkreek is geweest, heeft hij ook jarenlang de ledenadministratie bijgehouden en is hij vanaf 1969 ook havenmeester in de sportvissershaven geweest.
De locoburgemeester speldde bij Rinus den Engelsman de versierselen op van de Koninklijke onderscheiding. Rinus is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Lovende woorden waren er voor Rinus van achtereenvolgens locoburgemeester de Bat, secretaris van de federatie Ben Biondina en de eigen voorzitter van de visclub Han Stroo. De heer Biondina speldde bij Rinus den Engelsman de zilveren speld op van de federatie, Sportvisserij Zuidwest Nederland.
De fanfare speelde na de huldiging “Lang zal hij leven”
Presentatie jubileumboek
Aansluitend aan de huldiging van penningmeester den Engelsman presenteerde voorzitter Han Stroo het jubileumboek van de vereniging met als titel “Visclub De Zandkreek en Wolphaartsdijk, van verleden naar heden in 50 jaar (1961 – 2011)”.
Het eerste jubileumboek werd door de voorzitter uitgereikt aan locoburgemeester De Bat en het tweede boek aan secretaris Biondina van de overkoepelende federatie Sportvisserij Zuidwest Nederland.
Het is een prachtig boek geworden waarbij de samensteller zich niet heeft beperkt tot de vereniging. Veel meer onderwerpen komen aan bod, zoals de geschiedenis van Wolphaartsdijk als eiland en de vorming van het Ooster- en Westerschenge waar beroepsvisser Lau van de Kreeke startte. Hoe zag Wolphaartsdijk er in de jaren ’60 uit, de afsluiting van De Zandkreek, de opkomst van de recreatie met de komst van nieuwe bedrijven in het dorp. Ook allerlei ontwikkelingen aan het Wolphaartsdijkse Veer komen aan bod. Het ruim 200 pagina’s tellende boek wordt geïllustreerd door ruim 400 foto’s van verleden tot heden.