Aangepaste voorschriften Haven van Antwerpen voor de pleziervaart

In Antwerpen zijn wat veranderingen ivm de Pleziervaart.

Pleziervaartuigen dienen AIS te hebben en de bestuurder in het bezit te zijn van het ICC brevet, ook marifoon is verplicht.

Volgens info gaat hier streng op gecontroleerd worden.

Indien leden van plan zijn naar daar eens af te reizen en niet in orde zijn is dit ten stelligste af te raden.


Locatie: Port of Antwerp, Van Cauwelaertsluis. Periode: vanaf zaterdag 9 april 2022 tot nader order.

Omschrijving: Passage van pleziervaart door de Van Cauwelaertsluis is enkel toegestaan onder volgende voorwaarden:

 • Pleziervaart wordt enkel toegelaten in de schutting wanneer de Kattendijksluis buiten dienst (technisch issue) is, niet omwille van een operationele oorzaak.

• Schuttingen uitsluitend zaterdag en zondag en bij daglicht.

• Schutting richting dokken en richting Schelde toegestaan.

• Volgende route moet verplicht gevolgd worden: Siberiabrug/Albertkanaal – Amerikadok - Noordkasteelbruggen – 5 de Havendok – Hansadok – Van Cauwelaertsluis.

• Bij buitendienststelling van de Noordkasteelbruggen dient de route via Amerikadok – Albertdok – Oosterweelbrug en Wilmarsdonkbrug – Leopolddok – Hansadok naar de Van Cauwelaertsluis gevolgd te worden.

• Verbod aan te meren aan kaaien.

• Pleziervaart dient zich 2u voor aankomst aan de Van Cauwelaertsluis te melden via marifoon VHF 71 of telefonisch +32 3 229 71 47 (> Aanmelding met FD nummer).

• Volgorde toegang sluis o 1. Binnenvaart o 2. Pleziervaart

• Schipper dient in het bezit te zijn van een wettelijk beperkt stuurbrevet of internationaal certificaat voor bestuurder van een pleziervaartuig (ICC). NAUTISCH PERSBERICHT: Nr. 22_127 GEBRUIK SLUIZEN DOOR PLEZIERVAART

• Vaartuig moet uitgerust zijn met AIS transponder die te allen tijden eigen scheepsgegevens en actuele locatie weergeeft.

• Uitluisterplicht op het navigatiekanaal van de betreffende sector en sluis.

• Strikte naleving Havenpolitieverordening.portsafety

• Indien de Van Cauwelaertsluis buiten dienst is of als één van de sluizen op rechteroever buiten dienst wordt gesteld, waardoor de Van Cauwelaertsluis als zeesluis wordt gebruikt, is schutting van pleziervaart niet toegestaan.

• Geplande werken zullen via een nautisch persbericht gecommuniceerd worden. Pleziervaart in doorvaart van/naar Schelde-Rijnkanaal is altijd toegestaan conform de voorwaarden Havenpolitieverordening. Indien de omstandigheden het vereisen, kan doorvaart van pleziervaart verboden worden.

 

Zomerpeil 2022

Instellen zomerpeil Veerse Meer

25 maart wordt begonnen met het opvoeren van het waterpeil op het Veerse Meer naar het zomerpeil.

Het peil op het Veerse Meer kan in de zomerperiode fluctueren tussen N.A.P. en N.A.P. – 0,10 m. In geval van extreme neerslag of extreme neerslagverwachtingen kan het waterpeil op het Veerse Meer (vroegtijdig) worden verlaagd om zodoende een buffer te creëren voor het afvoeren van polderwater.
Dit zogenaamde ‘noodpeil’ zal tijdig aan betrokkenen bekend worden gemaakt.

Omdat het zomerpeil ingesteld wordt door middel van het doorlaatmiddel de “Katse Heule”, kan de scheepvaart de schutsluis in de Zandkreekdam naar verwachting volledig blijven benutten.

Aansluitend aan het instellen van het zomerpeil zal ook de aanvullende markering voor de recreatievaart en de gebieden voor de snelle motorboten op het Veerse Meer worden uitgebracht.

Mocht u naar aanleiding van dit bericht nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact opnemen. U kunt ook gratis bellen met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat (0800-8002).

1e viswedstrijd 5 maart 2022 Westkapelle

Na een lange periode van corona ging de eerste wedstrijd op 05-03-2022 weer van start. De 11 deelnemers hadden ondanks het vroege tijdstip er allemaal zin in om weer eens een hengeltje uit te gooien. Het weer in Westkapelle was uitstekend, de wind in de rug en het zonnetje op het achterhoofd.Om 10.00 uur gingen de onderlijnen met het aas te water. Het duurde niet lang voor de eerste vis, goed voor de tulband, naar boven kwam. De gelukkige was Martin Oele. Daarna kwam in de eerste anderhalf uur regelmatig een visje boven. Het laatste uur werd er niet veel meer gevangen.Van de 11 deelnemers wisten er 8 een of meer visjes te vangen.  In totaal werden 17 vissen gevangen.De uitslag:

1. R. Feleus, 3 vissen, 67 cm.
2. B. Boender, 3 vissen, 52 cm.
3. R. Teunisse, 3 vissen, 50 cm.
4. M. Oele, 2 vissen, 45 cm.
5. J. de Jager, 2 vissen, 41 cm.
6. H. Beuns, 2 vissen, 29 cm.
7. J. Oele, 1 vis, 24 cm.
8. M. van Loo, 1 vis, 16 cm.
Volgende wedstrijd: 16 april Schapendijk te Colijnsplaat van 16.00 uur tot 18.30 uur.
De wedstrijdcommissaris De Zandkreek
Jacques de Jager

Een dankbetuiging namens frituur De Karre

Zoals u misschien al vernomen heeft is op 16 november 2021, geheel onverwacht, Willem Houtekamer overleden. Willem, de frietbakker van frituur De Karre op de parkeerplaats voor de WSVW.

In 1961 is zijn vader begonnen, met behulp van oudere broer Merien, om limonade en snoep te verkopen bij de haven, waar toen nog maar 6 bootjes lagen. Later kwamen daar snacks bij.  Eerst in het wachtlokaal bij het Veerhuis, later een stukje verder bij De Boei en daarna op de parkeerplaats. In die tijd werd de frietkar aangeschaft, werd het assortiment uitgebreid en kon er volop gebakken worden. Er zijn diverse generaties opgegroeid met een frietje halen bij De Karre.

Willem keek er elk voorjaar weer naar uit om in De Karre aan de slag te gaan en hoopte, net zoals u allen, op een mooie zomer die voor een plezierig en goed seizoen zou zorgen op de haven. En altijd was het weer leuk om trouwe klanten te verwelkomen. Even een praatje en horen hoe het ging. En rond 18.00 uur stond er soms een enorm lange rij want ja, jullie kwamen allemaal tegelijk!

Helaas, dit tijdperk is ten einde. Er is geen opvolger dus De Karre zal zeer waarschijnlijk niet meer terugkeren op de parkeerplaats.

Met Willem in gedachten wil ik u namens de familie heel hartelijk bedanken voor uw klandizie de afgelopen, vele jaren. We zullen er nog regelmatig over napraten en herinneringen ophalen.

Het ga u goed.

 Namens de familie Houtekamer,

 Bep van Galen.

Helmenactie KNRM Veere

De KNRM, en dan zeker station Veere, is bij u als lid van de Zandkreek aan het Veerse Meer, vast niet onbekend. Al 25 jaar draagt de KNRM bij aan de veiligheid op en rond het water. Dat kan dankzij de donateurs - de redders aan wal -, legaten die nagelaten worden, de verkoop van merchandise en de inzamelingsacties die voor of namens de KNRM gehouden worden.
Helaas heeft ook de KNRM hinder ondervonden van de COVID-19 pandemie. Met inachtneming van de geldende maatregelen is de hulpverlening (gelukkig) niet in het geding gekomen, maar de inkomstenbronnen hebben wel onder druk gestaan – en staan dat nog.

Veel evenementen waarbij de KNRM normaal gesproken kan rekenen op een belangrijke bijdrage in de naamsbekendheid – en op een bijdrage in de pot – konden de laatste tijd geen doorgang vinden. Geen Van Loon Hardzeildag, geen Rescue Vlissingen, geen evenementen waar de KNRM stand-by was – en een kraam mocht plaatsen, geen recepties en feestavonden waar het bekende ‘bootje’ rondging… Het heeft gelukkig geen invloed op de dagelijkse operationele zaken. Juist omdat de KNRM met vrijwilligers werkt en een hoge mate van zelfredzaamheid heeft, wordt de hulpverlening gegarandeerd.

Maar om die hulpverlening te kunnen blijven garanderen, moet de KNRM zorgen dat de opstappers goed uitgerust zijn en blijven. Daarvoor is geld nodig. Nu acuut, voor helmen met een headset, die ervoor zorgen dat de opstappers met elkaar op de boot, en met de wal, kunnen blijven communiceren. Bijvoorbeeld als ze uit moeten rukken voor schippers op het Veerse Meer.

 De Oranje – de primaire boot van het station – wordt momenteel onderhouden in IJmuiden en dan ook uitgerust met deze communicatiemogelijkheid. Het is aan station Veere om zelf te zorgen voor de helmen die daarbij horen. Zo’n helm is niet goedkoop, dat zult u begrijpen. Een complete set (dus met headset, lader etc) gaat al snel richting de € 2.000. Op station Veere is er een tekort van minstens twee helmen. Noodzakelijke uitrusting. Graag zouden de opstappers nu al oefenen, zodat de opstappers ermee kunnen trainen voordat seizoen 2022 weer van start gaat.

Daarom doet de KNRM aan u als lid van De Zandkreek deze ietwat ongebruikelijke oproep. Kunt en wilt u ons helpen aan een (stukje van) een helm?

Varen doe je samen, redden ook. Toch?
Wilt u een bijdrage, hoe groot of klein ook, leveren?
Stort dan een bedrag op:

NL28 RABO 0365214930

Ten name van J. Euser

Helmen Actie

Wilt u een toelichting of heeft vragen of een mooi aanbod bel dan met:

Xander van der Steen
vice-voorzitter KNRM Station Veere, plaatselijke commissie

06 31 65 85 92

Palaver: De Pieterman

Ooit gebeten door een "vive" in Zuid-Frankrijk en ik wist niet wat ik meemaakte van de pijn. Was nochtans zéér makkelijk geweest er aan te remediëren: een brandende sigaret zo dicht mogelijk tegen de plek houden tot het gif is onschadelijk gemaakt (helaas... ik rook niet!). Het gif blijft naar het schijnt jaren (sommigen beweren levenslang) in je lichaam dus correct reageren is van cruciaal belang.
De vrouwtjes-vissen met bruine kleur leggen hun eieren net onder het zand in laag water en bewaken die. Als je door het water waadt en je trapt er op heb je prijs! In zowel de Atlantique als de Middellandse Zee en de Noordzee zijn ze te vinden. Culinair: volgens het originele recept van de zuiderse vissoep (bouillabaisse) is de pieterman een onontbeerlijk ingrediënt...
Als je door een té bourgondisch leven jicht (Antwerps "het pootje") oploopt is de stekende pijn makkelijk ermee te verwarren. Ik werd gebeten in de grote teen rechts. Ook bij jicht (frans: la goutte) is het meestal dezelfde die rood opzwelt en (ontzettend) pijnlijk kan worden.

Met dank aan "dikke Louis", verwoede visser in Palavas-les-flots. Zélf wist ik niet wat me was overkomen...

(tekst hieronder onvertaald geplukt van het internet).

 Que se passe-t-il en cas de piqûre ?

Tout d’abord, sachez que la piqûre de vive n’est pas mortelle mais elle est très douloureuse et peut être dangereuse car elle peut provoquer la noyade ou des réactions allergiques graves. Le venin présent dans l’épine dorsale de la vive est un vrai poison pour le sang. Il peut paralyser le pied, la jambe et provoquer des troubles respiratoires et cardiaques. Les symptômes apparaissent très rapidement. Après avoir ressenti une douleur vive, vous aurez des sensations de brûlures, des fourmillements, des picotements et un engourdissement du membre piqué. La peau autour de la piqûre sera rouge et enflé.

Que faire en cas de piqûre de vive ?

En cas de piqûre, ne paniquez pas et sortez immédiatement de l’eau. Allongez-vous et placez le membre touché en position surélevée. Nettoyez la plaie mais ne faites surtout pas saigner, ne cherchez pas à sucer le venin ou à faire un garrot pour éviter que le venin ne se propage. Sachez que le venin de vive ne résiste pas à une chaleur supérieure à 56°C. L’idéal est d’approcher le bout incandescent d’une cigarette pendant 5 à 10 minutes en faisant attention à ne pas vous brûler. Si vous n’avez pas de cigarette à portée de main, trempez alors le membre atteint dans de l’eau chauffée à 40° pendant 20 minutes de façon à détruire le venin. Si vous êtes sur une plage surveillée, avertissez immédiatement les secouristes qui sauront quels gestes adopter.

't is maar dat ge het weet...

Met dank aan Rob!