Zomerpeil Veerse Meer 2018

Vrijdag 23 maart 2018 wordt begonnen met het opvoeren van het waterpeil op het Veerse Meer naar het zomerpeil. Dit zomerpeil zal naar verwachting op vrijdag 30 maart 2018 bereikt zijn. Het peil op het Veerse Meer kan in de zomerperiode fluctueren tussen N.A.P. en N.A.P. - 0,10 m.
In geval van extreme neerslag of extreme neerslagverwachtingen kan het waterpeil op het Veerse Meer (vroegtijdig) worden verlaagd om zodoende een buffer te creëren voor het afvoeren van polderwater. Dit zogenaamde 'noodpeil' zal tijdig aan betrokkenen bekend worden gemaakt.
Omdat het zomerpeil ingesteld wordt door middel van het doorlaatmiddel de “Katse Heule”, kan de scheepvaart de schutsluis in de Zandkreekdam naar verwachting volledig blijven benutten. Aansluitend aan het instellen van het zomerpeil zal ook de aanvullende markering voor de recreatievaart en de gebieden voor de snelle motorboten op het Veerse Meer worden uitgebracht.
Mocht u naar aanleiding van dit bericht nog vragen hebben, dan kunt u gratis bellen met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat (0800-8002).

Wijziging in (tijdelijke) spitgebieden Schelphoek en Sint Annaland

Vanwege de zandsuppleties die Rijkswaterstaat in het verleden heeft uitgevoerd op de spitgebieden bij de Oesterdam en de Schelphoek heeft Sportvisserij Zuidwest Nederland twee tijdelijke spitgebieden erbij gekregen bij de Oesterdam en Sint Annaland. De twee NB-wetvergunningen van deze tijdelijke gebieden verlopen dit jaar. 

Spitgebied Schelphoek
De Schelphoek op Schouwen-Duivenland is één van de toplocaties voor zeeaaswinning door sportvissers. Het reguliere spitperceel is in september 2011 als proeflocatie voor het tegengaan van de zandhonger gebruikt. Hierdoor is het voor een groot deel bedekt met een laag zand. Ter compensatie van het tijdelijke verlies aan areaal heeft Sportvisserij Zuidwest Nederland t/m 2017 een perceel verkregen aangrenzend aan het huidige spitgebied.

Vergunning loopt af
Inmiddels is het spitgebied bij Schelphoek Oost (trailerhelling Schelphoek, dijkpaal 80 – strekdam ca. dijkpaal 97) volledig hersteld en de vergunning van het tijdelijke spitgebied 15b. Schelhoek Oost (strekdam ca. dijkpaal 97) – meest zuidelijke strekdam (ca. dijkpaal 100) verloopt dit jaar.
Vanwege de grote belangstelling van zeeaasspitters voor dit tijdelijke gebied – vanwege de aanwezigheid van zagers – heeft Sportvisserij Zuidwest Nederland de Provincie Zeeland (vergunningverlener) gevraagd om de vergunning te verlengen. Vanwege ‘hoge natuurwaarden’ is hier helaas geen gehoor aan gegeven. Dit betekent dat er vanaf 1-1-2018 niet meer gespit mag worden op het tijdelijke gebied 15b. Schelphoek Oost (strekdam ca. dijkpaal 97) tot meest zuidelijke strekdam (ca. dijkpaal 100).

Fout in aanvullingslijst 2018
Per abuis is dit spitgebied wel opgenomen in de aanvullingslijst van de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren 2018. Deze fout zal in de aankomende digitale aanvullingslijst meteen hersteld worden. Tevens zullen er frequente controles plaatsvinden.

Spitgebied Oesterdam
Een deel van het spitgebied bij de Oesterdam (nr. 7) is door de aanleg van de Veiligheidsbuffer in 2013 onder een dikke laag zand komen te liggen. Ter compensatie heeft Sportvisserij Zuidwest Nederland vergunning verkregen voor een tijdelijk spitgebied bij Sint Annaland vanaf dijkpaal 825 (kabelbord) tot aan de haven van Sint Annaland. Ook de vergunning van dit tijdelijke spitgebied (nr. 9b) verloopt eind 2017 en ook hiervoor heeft Sportvisserij Zuidwest Nederland verlenging aangevraagd.

Herstel Oesterdam
Het spitgebied bij de Oesterdam is nog verre van hersteld. Vanwege de dikke laag zand zal dit voorlopig ook nog niet in de oorspronkelijke staat terugkeren. Geschat wordt dat er op spitgebied de Oesterdam op nog maar zo’n 20% valt te spitten t.o.v. vóór de zandsuppletie in 2013. Overigens mag er op het hele spitgebied bij de Oesterdam wel gespit worden, behalve op de gedeeltes waar zeegras voorkomt (dit is een algemene vergunningsvoorwaarde).

Wijziging spitgebied Sint Annaland (9B)
Per 1 januari 2018 mag er gespit worden tussen de Grote Nol (dijkpaal 817) tot de haven van Sint Annaland. Dit betekent dat er op het gedeelte tussen dijkpaal 825 (Kabelbord) en de Grote Nol (dijkpaal 817) niet meer gespit mag worden.
Momenteel is Sportvisserij Zuidwest Nederland nog in overleg met diverse partijen om ook op dit gedeelte weer te mogen spitten in de toekomst. 

 

‘Laurus Adriaan’, de trots van het Veerse Meer

Zaterdag 18 maart 1989 toonde Kees van de Kreeke vol trots zijn nieuwe viskotter ‘Laurus Adriaan’ , registratiekenteken ‘Goe 5’, aan een groot gezelschap familieleden, vrienden en zakenrelaties.
Vandaag de dag vergapen zich nog steeds  busladingen vol dagjesmensen en passanten aan het schip, de kade en de te drogen hangende netten. Een karakteristiek plaatje aan de oude landbouwhaven van Wolphaartsdijk.
De kotter werd gebouwd bij de werf 'De Alm‘  in Werkendam en is ingericht voor de visvangst op het Veerse Meer. De lengte van het schip is 16 meter en de breedte 4,50 meter. De diepgang is 1,60 meter.  Een Scania DN 9 – motor en een vierblads 36”-schroef zorgt voor de aandrijving van het schip. Voor het schoonspoelen van de fuiken is er een speciale pompinstallatie.  Na gedane arbeid is het goed rusten in de kajuit met 2 slaapplaatsen

.

        

Oude post Viswedstrijd 9 september 2017 belandt in de prullenbak.

Viswedstrijd 9 september 2017 aan Nikkelshoek te Schore. Er waren 14 vissers aanwezig. 8 vissers vingen vis. In totaal werden er 13 vissen gevangen. De eerste vis werd gevangen door Sjaak Groenewegen.

De uitslag:
Tulband 1e vis: Sjaak Groenewegen
1. K. van Maasdam 52 cm
2. L. Fokke 51 cm
3. I. Groenewegen 45 cm
4. A. van Loo 44 cm
5. A. Walhout 28 cm
6. G. Kloet 25 cm
6. J. de Jager 25 cm
8. R. Verwei 20 cm

Viswedstrijd 18 november 2017 Hansweert

Het wedstrijdverslag van de laatste wedstrijd van het jaar, de zogenaamde wild/vleeswedstrijd op Waarde 11 bij de radarpost te Hansweert. Machtig grote zeereuzen voeren voorbij naar Antwerpen en naar de monding van de Westerschelde. Onder een zwaar en donker wolkendek en met een stevige, frisse wind werd gevist. Met maar 12 vissers was de opkomst matig. De vangst viel niet tegen en slechts 2 vissers wisten geen vis op de kant te krijgen. De eerste vis werd gevangen door Kees Meulenberg. Er werden 20 vissen gevangen met 10 vissers. De totale vislengte was 386 centimeters.

De tulband was voor Kees Meulenberg.
De uitslag:
1. J. de Jager, 6 vissen, 112 centimeter
2. K. Meulenberg, 3 vissen, 49 centimeter
3. M. Fokke, 2 vissen, 47 centimeter
4. F. Feleus, 2 vissen, 34 centimeter
5. H. Beuns, 2 vissen, 34 centimeter
6. J. Fokke, 1 vis, 25 centimeter
7. L. Fokke, 1 vis, 25 centimeter
8. G. Kloet, 1 vis, 23 centimeter
9. S. Groenewegen, 1 vis, 22 centimeter
10. K. van Maasdam, 1 vis, 15 centimeter
11. H. Coenders
12. R. Verwei
Prettige Feestdagen allen en tot volgend jaar 10 maart 2018 aan het strand bij Westkapelle.
J. de Jager
Wedstrijdsecretaris Visserij- en Hengelsportvereniging De Zandkreek

       

Stremming Grevelingenbrug

Van maandag 13 tot en met donderdag 30 november werkt Rijkswaterstaat aan de brug en sluis bij Bruinisse. Het wegverkeer ondervindt hier vrijwel geen hinder van, het scheepvaartverkeer des te meer. Van de 13de tot en met de 23ste wordt de Grevelingenbrug niet bediend. Alleen schepen van maximaal 6,25 meter hoogte kunnen dan door de sluis. Er zijn ook momenten dat de De Ysere Ryve, de brug in de bypass, buiten werking is. De doorvaarthoogte is dan slechts vier meter.

Stremming hoge vaart Vlakebrug 20-11-2017 / 27-11-2017

De Vlakespoorbrug is tussen maandag 20 november 0.01 uur en maandag 27 november 6.00 uur gestremd voor de hoge vaart. In opdracht van Rijkswaterstaat en ProRail werkt opdrachtnemer ENGIE aan de besturing van de brug. De brug kan in deze week niet draaien. De vaarweg is wel beschikbaar voor scheepvaart die onder de bruggen door kan varen. Er is geen hinder voor het wegverkeer. Rijkswaterstaat combineert in week 45, 46 en 47 van 2017 zoveel mogelijk klussen die stremmingen opleveren voor de hoge vaart op de corridor Volkerak – Kanaal door Zuid-Beveland, om zo de totale hinder op de vaarweg te beperken. Zo wordt in deze periode op verschillende tijdstippen per dag gewerkt aan de oostkolk en de basculebrug bij de Volkeraksluizen. Daarnaast worden verschillende werkzaamheden uitgevoerd aan de Krammersluizen en de Post- en Vlakebrug. Zie voor de juiste datums en tijden van deze stremmingen de Berichten aan de Scheepvaart op www.vaarweginformatie.nl.

 

Viswedstrijd 28 oktober 2017 Zoutelande

Zaterdag 28 oktober werd voor de laatste wedstrijd die meetelde voor de Koningsvisser, verzameld bij de Brandweerkazerne in Zoutelande. Helaas hadden de vissers te kampen met verschillende aanvangstijden. Wedstrijdcommissaris Harry had nog een aangename verrassing in petto. Vanwege zijn 65ste verjaardag trakteerde hij op overheerlijke Zeeuwse bolussen. 
Over het duin bij de speeltuin trakteerde de Noordzee ons op een stevige bries. Om 13.15 uur klonk het startsignaal voor 15 vissers. Het was afzien met de stevige wind en flinke stroming. Cor Kloet wist als eerste een visje te vangen. Goed voor de tulband. De Noordzee trakteerde op wel 15 vissen. 7 vissers vingen een of meer vissen.

De tulband was voor Cor Kloet.

De uitslag:
1. G van Haaften, 5 vissen, 113 cm
2. J. de Jager, 4 vissen, 94 cm
3. A. van Loo, 2 vissen, 45 cm
4. K. van Maasdam, 1 vis, 25 cm
5. C. Kloet, 1 vis, 21 cm
6. M. Fokke, 1 vis, 15 cm
7. H. Coenders, 1 vis, 15 cm

De volgende en laatste wedstrijd van 2017 is de traditionele wildwedstrijd. 18 november 2017 wordt gevist bij de verkeerstoren Hansweert-Waarde 11 van 13.00 - 15.30 u.